VISSZA 

Tóth Gabriella nyerő csere volt, hideglelős meccsen vertük meg Romániát

A magyar női kézilabda-válogatott kiélezett mérkőzésen 20-19-re legyőzte Romániát a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének első mérkőzésén. A támadójáték sokszor akadozott, de a lányok nagyot küzdöttek, a debütáló Tóth Gabriella pedig a hajrában szerzett góljaival eldöntötte a meccset. Folytatás hétfőn Dánia ellen.
A mieink meccsére megtelt a Főnix Csarnok, a magyar kemény mag már a bemelegítés alatt hang- és szópárbajt vívott a román táborral, a feketébe öltözött kapu mögötti magyar csoport hátat fordítva hallgatta a román himnuszt. A budapesti folytatáshoz mindkét csapatnak szüksége volt a győzelemre.
Az előző meccshez képest egy változás volt a magyar kezdőben, Triscsuk Krisztina helyett Bulath Anita került be. Mindkét csapat keményen védekezett, így sokáig nem esett gól. Kiss Éva három, szélről leadott próbálkozást is hárított, Szucsánszki Zita öt perc elteltével szerezte az első gólunkat. Több pontatlanság csúszott mindkét csapat játékába, a kapitány, Tomori Zsuzsanna szerezte a második találatunkat emberelőnyben. A magyar kapu mögött a futballmeccsekről megszokott rigmusokat skandálták a szurkolók.
A románok sztárja, Cristina Neagu tíz perc után jutott először igazi lövőhelyzethez, be is vágta a bal felsőbe. Szucsánszki már három gólnál járt, a magyar csapat pedig 4-2-es előnynél, amikor Gheorghe Tadici a 15. percben időt kért. Cseréltünk a két szélen, és Bulathot Triscsuk váltotta. Paula Ungureanu Erdősi Ildikó két ziccerét is megfogta, a románok pedig egyenlítettek.
Hamar visszaállítottuk a kétgólos fórt, Mészáros Rea beállóból első lehetőségét rögtön gólra váltotta. A 23. percben először lépett pályára a mosonmagyaróvári Tóth Gabriella. Hárommal is elmentünk, de utána rövid időn belül kétszer is emberhátrányba kerültünk, ezalatt 9-8-ra jött fel az ellenfél. Triscsuk továbbra is hibátlanul lőtte a heteseket, az ő találatával vezettünk 10-8-ra a szünetben. Kiss Éva 53 százalékkal védett az első harminc percben.
A második félidőben szerephez jutó Mayer Szabina rögtön góllal nyitott, de Aurelia Bradeanu kettővel válaszolt. Többször is gyorsan rá tudták hozni a falunkra a labdát, Neagu révén a 38. percben döntetlen lett az állás (13-13).
A várt nagy küzdelem jellemezte továbbra is a meccset, támadásbeli megtorpanásunkat kihasználva Neagu hetesével átvette a vezetést Románia. Németh letette a T-betűt, és több bátorságot kért játékosaitól támadásban. Sajnos Triscsuk a legrosszabbkor rontott hetest, de dicséretére legyen mondva, hogy a következő támadásnál Planétát váltva a rá jellemző alsó lövésből lőtt gólt.
Tomori hosszú idő után talált be ismét, de Neagu hetedik találata a románok vezetését eredményezte. Emberelőnyből is kaptunk kettőt, így kétgólos hátrányba kerültünk. Továbbra is kínlódtunk elöl, Ungureanu látványosan ünnepeltette magát egy-egy jó védekezés vagy védés után.
Tadici időkérése után visszajött Tóth Gabriella, és test mellől egyből kilőtte a bal alsót. Megvolt rá a román válasz, így kétgólos hátrányban mentünk bele a hajrába. Tóth újabb test melletti gólja után hetest is kiharcolt, Kovacsics révén egalizáltunk.
Emberelőnyben Bódi hajszálpontos góljával vettük vissza a vezetést három perccel a vége előtt, de Bulath védekezésére két percet kapott. Nehéz pillanatok következtek, szinte emberhátrányban fejeztük be a meccset. Neagu célt tévesztett, utána próbáltunk játszani az idővel is. Tóth kidobta a labdát, de a románok támadófaultot követtek el.
Tadici szinte idegbajt kapott, no meg a bíróktól egy sárgát. Németh András fél perccel a vége előtt kért időt, majd Tomori lövését védte Ungureanu. A románoknak tizenegy másodpercük maradt, jött az ő időkérésük. A végén még Neagu lövését védte Kiss, ezzel megmaradt az előnyünk és nagyon fontos győzelmet arattunk. 20-19 ide!
FORRÁS: NEMZETISPORT.HU 2014.december 13.