VISSZA 

Végleg elfelejtettem volna kézilabdázni? – Tóth Gabriella


Tóth Gabriella, a magyar kézilabdázás egyik legnagyobb tehetsége nem sokat volt egészséges, s még kevesebbet játszott az utóbbi két évben. Március eleje óta kölcsönben, Kisvárdán próbálja visszanyerni a formáját, miközben már azt is megkérdezte magától: elfelejtett volna kézilabdázni? Szerencsére egyáltalán nem ez a helyzet.
Tóth Gabriella Kisvárdán építi fel újra önmagát.

Tóth Gabriellának, a magyar válogatott és a Győri Audi ETO KC húszéves irányítójának éppen csak sikerült tökéletesen felépülnie 2015 őszén elszenvedett térdszalagszakadásából, amikor a lábfejében sérült meg a szalag egy konditermi edzésen. Amire felépült, március elején kölcsönbe került a kiesés elől menekülő Kisvárdához, ott próbálja meg visszanyerni a formáját a szó átvitt és konkrét értelmében, merthogy a sokat szenvedett bal lába, amelyet folyton kímélnie kellett, tényleg összehasonlíthatatlanul vékonyabb, mint a jobb.
„Edzek, hogy visszaépítsem az izmaimat – mondta Tóth a Nemzeti Sportnak. – Futás, felugrások, szökdelések, speciális erősítő gyakorlatok... Nem egyszerű a helyzet, de próbálom a jó oldalát nézni: most már talán túl vagyok a nehezén, csaknem két év után végre nincs semmi bajom, folyamatosan edzhetek, pályán lehetek, meccset játszhatok, ez a legfontosabb."
„Érzem, hogy nem vagyok olyan bevállalós, mint amikor fiatalabb voltam. Jó lenne most is úgy odamenni a védőkhöz, ahogy régen... A sérülésem előtt nem féltem semmitől, cseleztem, bevetődtem minden kis helyre, ha az az út vezetett a kapu felé, most meg óvatosabb vagyok, bennem van, hogy mi történik, ha megütnek, belém térdelnek, rosszul lépek vagy bármi. Szóval még kell egy kis idő, hogy újra a régi fényemben csillogjak... Hú, de hülyén hangzik ez."
„Volt, amikor megkérdeztem magamtól, hogy végleg elfelejtettem volna kézilabdázni? És az nem a legjobb, mikor már ilyeneket kérdez magától az ember... Az első kisvárdai meccsemen ötven percet voltam a pályán, kis túlzással többet, mint az egész szezonban előtte, ezt is szoknom kell. Nem is megy még úgy a játék, ahogyan szeretném, de lassan azért haladok. Nagyon sokat edzünk, erővel bírom is, de az csak egy dolog – a kézilabda más."
Tóth Gabriella azokban a hónapokban sem kapott sok lehetőséget a Győri Audi ETO KC-ban, amikor teljesen vagy legalább hozzávetőlegesen egészséges volt, és bár 2019 nyaráig szerződése van a bajnokcsapattal, Ambros Martín a közeljövőben sem számolt volna vele kulcsemberként, már csak azért sem, mert a holland Nycke Groot, a norvég Stine Oftedal és Görbicz Anita személyében három olyan irányítója is lesz nyártól, akik léptek már pályára világbajnoki döntőben, és mellettük-mögöttük amúgy sem teremhetett volna sok babér a fiatal magyar játékosnak.
Információink szerint Tóth helyzete azonban megoldódott, méghozzá a pályafutása szempontjából kimondottan megnyugtatóan: úgy tudjuk, a 14-szeres válogatott irányító, aki a 2014-es magyar–horvát közös rendezésű Európa-bajnokság egyik nagy felfedezettje volt, a következő két szezonban nagy valószínűséggel az utóbbi években rendre bajnoki harmadik és nemzetközi kupainduló Érdben szerepel kölcsönben. Maga a játékos ugyanakkor még nem akart beszélni a jövőjéről, a hivatalos megállapodás bejelentésig leendő klubjánál sem kívántak nyilatkozni.

FORRÁS: nemzetisport.hu 2017. március 29.