VISSZA 

ÉREZTE, HOVA KELL MENNIE


A Bajnokok Ligája és a rendszeres játék között kellett választania a húszéves Tóth Gabriellának, ő pedig egy percig sem gondolkozott rajta. Már Érden edz, és úgy érzi, jó helyen van.Eddig sem kellett különösebben aggódni Tóth Gabriella pályafutása miatt, hiszen aki már 17 évesen bemutatkozik a magyar kézilabdaválogatottban, és akit már ilyen fiatalon Görbicz Anitához hasonlítanak, annak csak ígéretes jövője lehet.
Az irányító karrierje azonban nem volt ilyen sima az elmúlt években, sérülések akadályozták, hogy nagyobb szerepet kapjon Győrben, amely mostanra a világ egyik legjobb csapatából a világ legjobb csapata lett, és az önmagát újra felépítő Tóthnak el kellett gondolkoznia a váltáson. Több kölcsönadás után jött tavaly februárban a kisvárdai megkeresés, amivel élt is, nyáron pedig sikerült megvalósítania eredeti terveit, és két évre a bajnoki bronzérmes Érd csapatába igazolt kölcsönbe.
„Mielőtt a Kisvárdához igazoltam volna, már eldöntöttem, hogy váltani fogok, és azt is, hova szeretnék menni – mondta a húszéves irányító. – Nagyon jól éreztem magam Győrben, de azt is tudtam, hogy sokkal többet kell játszanom ahhoz, hogy tovább fejlődjek. Az érdiek akkor már érdeklődtek, nekem pedig tetszett bennük az, hogy évről évre úgy építkeznek, hogy közben összetartják a társaságot, így amellett, hogy nagyon eredményesek tudnak lenni, nem sokat változik a keret.”
De az előző szezon felénél még nem tudott Szabó Edina együtteséhez igazolni, ezért fél évet Kisvárdán játszott, ahol 12 mérkőzésen szerzett 48 góljával óriási szerepet játszott abban, hogy a klub bent maradt az élvonalban, és nyáron ütőképesebb (közép)csapatot építhet.
„A kisvárdaiak most a tavalyinál erősebb keret kialakításán fáradoznak, de őszinte leszek, nekem nem fordult meg a fejemben a maradás – tette hozzá Tóth. – Na nem azért, mintha nem éreztem volna jól magam, de akkor már eldöntöttem, hogy Érdre megyek. Egyszerűen úgy éreztem, oda kell mennem. Egy évre viszont nem szerettem volna aláírni, mert azt kicsit feleslegesnek éreztem, hiszen mire beilleszkednék, és megszoknám a játékot, a társakat, addigra mehetnék is vissza. Hosszabb távon gondolkoztam, ezért döntöttünk a két év mellett.”
Bevallotta, hogy kicsit furcsa volt eljönnie Győrből, ahol megszokta a társakat, a sikereket, de már a kisvárdai kaland előtt mérlegelnie kellett, hogy Bajnokok Ligáját akar-e nyerni a kispadról, vagy játszani akar máshol, ahol jó eséllyel kulcsjátékos lesz. Egy percig sem gondolkozott, az utóbbit választotta.
„Kilenc évig voltam Győrben, ezért nekem Kisvárdára menni is furcsa volt menni eleinte – fogalmazott Tóth Gabriella. – Új város, új csapat, új edző, de jó volt. és most valami hasonlót éreztem Érden is. Jól fogadtak a csapattársak és a szurkolók is, akik több százan jöttek el csak az első edzésre megnézni minket. és jólesik, hogy már most is ilyen sokan kíváncsiak ránk. A csapat érdekeit mindig előbbre tartom, mint a sajátomat. és ezért a két évet arra akarom felhasználni, hogy építkezzek, minél többet játsszak, stabil tag legyek Érden, amellyel szerintem még a Bajnokok Ligája-indulás is elérhető.”
A keret egy részét már ismeri a nemzeti csapatból, Szabó Laurát pedig még a juniorválogatottból, de ha valami miatt nem aggódik, az a beilleszkedés. Azzal ugyanis soha, sehol nem volt gondja.
V.SZ.

FORRÁS: nemzetisport 2017. augusztus 21.