VISSZA 

MEG FOGOM TALÁLNI A HELYEMET – TÓTH GABRIELLA


Alig telt el az év fele, de már harmadik csapatánál kezdte meg szereplését Tóth Gabriella, a Győri Audi ETO KC fiatal, még mindig csak húszéves tehetsége, aki két évre érkezik kölcsönbe Szabó Edina együtteséhez.


Az irányító már a 2011/2012-es bajnokságban két mérkőzésen is lehetőséget kapott a Győri Audi ETO KC-ban, egy évvel később a Veszprémi Barabásnál szerepelt a Rába-parti csapat kölcsönének köszönhetően, s már ekkor szórta a gólokat. Tizenhat évesen, első klasszikus értelemben vett teljes felnőtt idényében 115 gólt szerzett! A Veszprém megszűnése után Mosonmagyaróvárra került, szintén kölcsönbe, itt pedig két idény alatt kereken 350 találatot jegyzett (174+176).
A 2015/2016-os idényben visszakerült az ETO-hoz, de hiába nevezték és nevezik Görbicz Anita utódjának, akkor sem Görbét (aki ebben az évben ment szülni), sem Kovacsics Anikót, sem Nycke Grootot nem tudta kiszorítani a csapatból. Harmadik számú irányítóként és sérülése miatt sem kapott annyi lehetőséget, de legutóbb ismét megmutatta, hogy lehet rá számítani, Győrben nyolc meccsen 27 gólt szerzett, majd ismét megsérült. Felépülése után pedig Ambros Martín gárdája kölcsönadta a szezon végére Kisvárdára.
Már akkor arról szóltak a hírek, hogy az irányító sokkal inkább jött volna Érdre a márciustól tartó időszakban is, ám a Győr végül az újonchoz adta tovább, ahol szépen újjáépítette magát: tizenkét meccsen 48-szor talált az ellenfelek kapujába.
A 175 centiméter magas, komádi* származású játékos fiatal kora ellenére már nyolcszor is magára húzta a címeres mezt, igaz, a 2016 decemberi svédországi Európa-bajnokságot és a 2015-ös dániai világbajnokságot sérülés miatt kihagyta, de a 2014-es magyar-horvát közös rendezésű kontinensviadalon például az egész ország felfigyelhetett rá, s arra, miért hívják Görbicz útódjának.
Ha jól hallottam az előbb az egyik interjúban azt mondtad, hogy nagyon szerettél volna már Érdre jönni.
– Nagyon jó érzések vannak bennem, mert úgy érzem, meg fogom találni a helyemet a csapatban. Jó volt ide jönni, a várost meg kell ismernem, a csarnok minden zugát, de szerintem ezzel nem lesz probléma.
Mi vonzott ide? Irányító vagy, az ÉRD-nek kellett egy irányító. Megkapod a játéklehetőséget és fejlődni is fogsz.
– Pontosan ezek vonzottak ide. Nekem a kézilabda az életem, imádok játszani, a pályán lenni, gólt lőni, passzolni, gólpasszt adni. Ugyanakkor mérlegelnem kellett, hogy BL-t szeretnék nyerni, vagy játszani – ezért döntöttem az ÉRD mellett.
Egy irányítónak nem biztos, hogy csak a pályán kell irányítania. Kaptál valami extra feladatot Szabó Edinától?
– Egyelőre erről nem esett szó, de át fogjuk ezt is beszélni. A mai kézilabdában nem feltétlenül az a dolga egy irányítónak, hogy kiszolgálja a lövőket, ez az elsőszámú, de azért mostanában olyan irányítók vannak, akik gólokat is dobálnak. A karmesteri pálca az irányító kezében van és sok múlik rajta.
Eddig kívülállóként láttad az ÉRD-et. Mi jellemezte a csapatot?
– Kiváló kapusteljesítmény és a jó védekezésből gyors lerohanásgólok, gyors szélsők, de Kisfaludy Anett is gyorsan indul beállóból.
Most mi fog változni?
– Remélem, még gyorsabbak leszünk. A játék képe nagyjából nem változik, mer mi, új érkezők beilleszkedünk ebbe a játékrendszerbe, amit már évek óta játszik a csapat, de szeretnék egy üde színfoltja lenni az érdi kézilabdának.
Saját szempontodból mit szeretnél elérni? Te most egy kicsit újraépíted magad, de azt hiszem, a pályafutásod csúcsa még messze van.
– Minél többet szeretnék játszani, fejlődni. A csapattal kapcsolatban viszont meg szeretném célozni a második helyet. Itthon mindenképp el tudjuk kapni a Fradit, idegenben pedig az dönt, milyen formában vagyunk. Remélem, hogy jó csapatot fogunk alkotni.

FORRÁS: erdmost.hu 2017. június 18.

* Az eredeti szövegben tévesen Berettyóújfalu szerepel! Gabi, komádi származású, Berettyóújfaluban született! Adm.