VISSZA 

Tóth Gabriella készen áll

A várandós Görbicz Anita pótlására több név is felbukkant a női kézilabda-válogatott irányító posztján. Az egyik lehetséges jelölt a tizennyolc éves Tóth Gabriella. A Mosonmagyaróvár játékosa úgy érzi, készen áll a feladatra. A sajtó nyilvánosságán keresztül csütörtökön értesült arról a kézilabdás társadalom, hogy a Győri ETO KC és a magyar női kézilabda-válogatott első számú irányítója, Görbicz Anita állapotos. A 31 éves kézilabdázónak mindenki a legjobbakat kívánja, ám a magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokság előtt joggal kezdenek el aggódni a szurkolók – vajon ki próbálja meg helyettesíteni a karmestert?
Az illetékeseket nem érte váratlanul a hír, Görbicz már a nyár elején egyeztetett terveiről a klubjában és a válogatottban is. Egyértelmű azonban, hogy az egyedi megoldásairól híres zsenit gyakorlatilag lehetetlen pótolni. Szucsánszki Zita kiváló irányító, viszont az esetleg poszttársra, Kovacsics Anikóra Németh András szövetségi kapitány elsősorban balszélsőként számított – eddig legalábbis.
A szakember legutóbbi, Nemzeti Sportnak adott interjújában a Németországban légióskodó Temes Bernadettet említette alternatívaként, illetve – filozófiájába jól illeszkedően – feltörekvő fiatalt szerepeltetne "érdemes azon is elgondolkozni, hogy lehetőséget adjunk a tizennyolc éves, nagyon tehetséges Tóth Gabriellának."
A kapitány honlapunknak már többször méltatta a jelenleg a Mosonmagyaróvár NB I-es csapatában szárnyaló irányítót, akiben hosszú távon egyértelműen a válogatott vezéregyéniségét látja. Görbicz kiválásával tehát nem elképzelhetetlen, hogy hamarabb mély vízbe dobja.
"Őszintén, nem nagyon hittem abban, hogy szerepelhetek ezen az Európa-bajnokságon – válaszolja Tóth Gabriella a kérdésünkre, hogy egy hete mennyi esélyt látott a játékára. – Persze pillanatra sem adtam fel, de két olyan irányító van előttem, akikkel nagyon nehéz felvenni a versenyt."
Tóth nyáron még a junior vb-n villogott. Elmondása szerint arról korábban is szó volt, hogy a bő keretben számít rá Németh András: a végleges, 28-as listát november 5-én kell leadnia a kapitánynak.
"Nagy érvágás, hogy Görbe nem játszik, mert alapembert veszített el a válogatott. Ugyanakkor persze, izgatott lettem, amikor meghallottam a hírt. Örültem, és ilyen helyzetben szerintem mindenki örülne. Reménykedem benne, hogy akár a szűk keretben is számítanak rám, s ha így alakul, játéklehetőséghez jutok."
Mindenesetre a vagány természetéről is ismert játékost nagy feladat elé állítanák, amennyiben valóban helyet kapna a kontinenstornán szereplő magyar válogatottban. A sportág népszerűsége miatt várakozás és fokozott médiafigyelem övezi a viadalt. Vajon a 18 éves Tóth felkészült erre?
"Úgy gondolom, készen állok. Persze, izgulnék hazai közönség előtt játszani, de egyben csodálatos is lenne. Az utánpótlás-válogatottakkal több versenyen jártam már, ám azt hiszem, ez lenne a legkiemelkedőbb. Szeretnék ott lenni, és keményen dolgozom, hogy sikerüljön."
FORRÁS: utanpotlassport.hu 2014. október 31.