VISSZA 

Tóth Gabriella: "Úgy voltam vele, hogy miért ne menne be"

Soha rosszabb debütálást! A mindössze 18 éves Tóth Gabriella első felnőtt válogatott tornáján már az első meccsén döntő szerepet vállalt a románok legyőzéséből. A magyar női kézilabda-válogatott irányítója elmondta, a mérkőzés kezdetével elmúlt az izgalma, a hajrában pedig bízott magában, így a kiélezett pillanatokban is elvállalta a lövéseket.
"Amikor reggel felkeltem, még nem éreztem az izgalmat, inkább délután, miután elkezdtünk hangolni a meccsre, és elindultunk a csarnokba. A bemelegítésnél is még megilletődött voltam, a román szurkolók is ott voltak a közelünkben, de a lányok sokat segítettek. Amikor a bíró sípjába fújt, az idegességem is elszállt" - mesélte Tóth Gabriella a pihenőnapon a magyar csapatnak otthont adó debreceni szállodában.
"A kapitány azzal küldött pályára, hogy vállalkozzak, és lendületesen játsszak lerohanásban is. Nem gondoltam volna, hogy a végjátékra fogok visszatérni a meccsbe, de úgy voltam vele, hogy ez a bizalom jele, úgy látja, meg tudom oldani a feladatot."
Így is lett, Tóth már az első félidőben próbálkozott, de akkor még nem tudott betalálni, a hajrában mínusz kettőnél azonban volt két gólja (az egyik 91, a másik 90 km/h-s bomba volt), kiharcolt egy hetest, és bár egyszer kidobta a labdát, bőven pozitív az összkép. Ebben a periódusban mások már nem igazán mertek vállalkozni, Tóth azonban nem ijedt meg a helyzettől.
"Edzésen gyakoroltuk a cselezéseket, mert a jobb kettes és a hármas védőjük lábbal verhető volt, ezért beszéltük meg az időkérésnél, hogy rájuk megyek. Úgy voltam vele, hogy miért ne menne be, hát megpróbáltam, és most szinte minden összejött. Azért vagyunk igazi csapat, ha valakinek nem megy, akkor a többiek tudnak segíteni."
"Mondhatjuk, hogy az alsó, erős lövések a védjegyeim, imádom őket, de cselezni is nagyon szeretek. A kapusoknak nem könnyű kivédeni őket, becsapós, ha lenn van a kezem, mert onnan még felsőbe is fel lehet húzni."
Tóth elárulta, azért volt, amiből kevésbé sikerült az első alkalom: "Összejött mindenből az első, először voltam doppingvizsgálaton is. Elsőre nem sikerült, egy jó órát ott voltam, sok vizet meg kellett innom" - árulta el a mosonmagyaróvári játékos, akinek szülei ugyan nem tudtak jelen lenni szombaton, de így is nagyon sok gratulációt kapott.
FORRÁS: NEMZETISPORT.HU 2014.december 14.