VISSZA 

"Nem késem le semmiről"

A tizennyolc éves Tóth Gabriella az utolsó pillanatban kimaradt Németh András szövetségi kapitány Európa-bajnoki keretéből. Kicsit elkeseredett, de bízik a csere lehetőségében. Ráadásul tudja, hogy fiatal, így semmiről sem marad le. A győri nevelésű, tavaly a Győri ETO KC veszprémi, idén pedig mosonmagyaróvári fiókcsapatában szárnyaló Tóth Gabriella esett áldozatul a szombat esti keretszűkítésnek: Németh András szövetségi kapitány Temes Bernadett mellett őt hagyta ki az este kezdődő női kézilabda Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatott 16 fős listájáról.
A döntés némiképp meglepő, hiszen így papíron egy karmesterrel vág neki a tornának a házigazda. Igaz, hozzá kell tenni, hogy az alapvetően balszélsőként számításba vett Kovacsics Anikó eredeti posztja irányító, és remekül is teljesít Győrben, különösen Görbicz Anita kiválása után.
Éppen a klasszis vezér távolléte – mindenki „Görbéje” várandós – nyithatta volna meg az utat a sokszorosan is hozzá hasonlított 18 esztendős Tóth Gabriella előtt (csak egyetlen példa: a tehetség kapta meg elsőként a Görbicz-díjat).
A nyáron ifjúsági korúként a juniorválogatottban brillírozó fiatal már korábban elmondta, óriási megtiszteltetés, hogy a nemzeti csapatban számítanak rá, és készen áll az Európa-bajnoki szereplés jelentette kemény feladatra. Bár a 16-os listára ezúttal nem fért fel, még reménykedhet, mert a torna során háromszor cserélhet a kapitány.
- Persze kicsit el vagyok keseredve, de igazából számítottam erre a döntésre - mondja Tóth. - Ám azért ne felejtsük, van három cserelehetőség, így amennyiben a kapitány úgy látja, hívhat. Ráadásul tizennyolc éves vagyok, semmiről sem késem le.
Németh Andrásról tudható, fiatalításpárti, s bár a legifjabb játékost kihagyta, két húsz éves kézilabdázó is lehetőséget kap a kontinenstornán: a beálló, elsősorban védekezésben kiemelkedő Mészáros Rea és a kapus Bíró Blanka.
Este 20.30-kor Győrben az orosz válogatott ellen lép pályára a magyar válogatott. Ez ellenfél szűkített keretébe kortársához hasonlóan nem fért be a 19 éves Anna Vjahirjeva.
FORRÁS: utanpotlassport.hu 2014. december 7.